Deprem uzmanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara’da beklenen büyük depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kutoğlu, Marmara Denizi’nde en gergin segmentin Tekirdağ olduğunu belirterek, Tekirdağ segmentinin tek başına kırılması durumunda 7-7.1 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini ifade etti. Ayrıca, 2 veya daha fazla segmentin kırılması durumunda ise depremin büyüklüğünün 7.8’e kadar ulaşabileceğini söyledi. Ancak, önümüzdeki 1-2 yıl içinde büyük bir deprem beklemediklerini vurgulayan Kutoğlu, bu süre zarfında kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiğini belirtti.
ZBEÜ’den Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, Marmara Denizi’ndeki gerilim değerlerinin hesaplandığı afet radar uyduları, Kuzey Anadolu Fayı’nın geçtiği bölgelerdeki hareket hızlarını gösteriyor. Kutoğlu, bu hareket farkının fay hatlarının enerji biriktirmesine neden olduğunu ve bu birikimin de depremlere yol açabileceğini belirtiyor.
Kutoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Tekirdağ segmenti Marmara Denizi’nde en tehlikeli segment olarak öne çıkıyor. Tekirdağ segmentinin kırılması durumunda 7-7.1 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Ancak, 2 veya daha fazla segmentin kırılması halinde bu büyüklüğün 7.8’e kadar çıkabileceği uyarısında bulunuluyor.
Prof. Dr. Kutoğlu, önümüzdeki 1-2 yıl içinde büyük bir deprem beklenmediğini ancak bu süre zarfında kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin yatay mimariye geçmesi ve müstakil evlerin artırılması gerektiğini belirten Kutoğlu, bu sayede deprem riskini azaltabileceğimizi söylüyor.
Kutoğlu’nun açıklamaları, Marmara’da beklenen büyük depremle ilgili kamuoyunu bilgilendirirken, önlemlerin alınması gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyor.
Haber: Hakan Çevik